Khalid Samad Bidas Ulama PAS Punca PAS Gagal PRU 13

Written By Panglima Harimau on 18 September 2013 | 4:19 PM

Akibat cadangan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Harun Taib yang meminta Majlis Syura Ulama PAS mengkaji semula tahaluf siyasi (persefahaman politik) PAS dalam Pakatan Rakyat menyebabkan dia di kecam hebat oleh segilintir pemimpin PAS termasuk la dari Ahli Parlimen PAS Shah Alam iaitu Khalid Samad.

Apa pun, saya rasa bersyukur Dewan Ulama PAS dah sedar walaupun terlambat. Korang boleh baca kenyataan Khalid Samad yang membidas cadangan Ketua Dewan Ulama PAS Pusat.

SHAH ALAM: Antara punca kegagalan PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) adalah disebabkan kegagalan ulama pelapis memainkan peranannya di peringkat akar umbi.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad berkata, ulama pelapis PAS gagal menangani propaganda Umno diperingkat akar umbi sehingga PAS gagal menembusi kawasan kubu kuat Umno.

“Kegagalan kita (PAS) ialah kegagalan untuk menangani dakyah Umno di peringkat akar umbi.

“Sepatutnya ulama pelapis ni tumpu kepada kelemahan dalam menangani dakyah Umno dikalangan masyarakat Melayu.

“Daripada dia sibuk nak serang dan mengkritik Pakatan Rakyat lebih baik dia tumpu kepada persoalan menangani dakyah Umno,” katanya dalam sidang media di pejabatnya di sini hari ini.

Khalid berkata, tugas PAS semasa PRU13 Mei lalu sepatutnya menembusi dan menawan kerusi yang sekian lama menjadi kubu kuat Umno tetapi gagal menanganinya secara efektif.

Katanya, sekiranya Dewan Ulama mampu memberi tumpuan dalam peranannya semasa PRU13 sudah perkara itu berjaya dilaksana.

“Itu kelemahan kita, bukan kerana tahaluf siyasi (persefahaman politik),” katanya.

Kenyataan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor itu sekaligus membidas kenyataan Dewan Ulama PAS minggu lalu yang menganggap Pakatan Rakyat hanya merugikan parti itu menawan undi Melayu.

Ketua Dewan Ulama PAS Pusat Datuk Harun Taib dalam Multaqa Ulama di Kota Sarang Semut, Kedah, sehubungan itu meminta Majlis Syura Ulama mengkaji semula kedudukan PAS dalam Pakatan Rakyat.

Namun ia disanggah Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menganggap kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat tidak pernah silap.

“Berhubung kedudukan PAS di dalam Pakatan Rakyat, jika mahu dikaji, silakan.

“Tetapi kaji hanya untuk penambahbaikan, bukan kaji untuk mengundur ke belakang.

“Kaji untuk berundur ke belakang hanyalah memberikan pelampung kepada UMNO yang sedang kelemasan,” kata Nik Aziz. - FreeMalaysiaToday

2 comments:

Anonymous said...

jangan sombong, kau menang kali pertama di Shah Alam krn sabotaj UMNO shah Alam sendiri, kau menang kali kedua di Shah Alam krn lawan kau si bodo Zulkifli Nordin. Cakap lebih sbb dah rasa selamat dgn kerusi Shah Alam. Ramai dah sedar siapa kau yg sebenarnya.

Anonymous said...

Betol tu, YB Khalid....

Post a Comment

Popular Posts