Inikah Cara Cina Sambut #CNY, Atau Ini Cara DAP? @NajibRazak @teresakok

Written By Panglima Harimau on 02 February 2014 | 10:26 AMKita boleh faham jika Teresa Kok nak buat video untuk berkongsi keraian masyarakat Cina meraikan CNY.

Tetapi apa niat pemimpin DAP itu menghamburkan penghinaan dan cercaan kepada pemimpin dalam video ini? Tak cukup dengan itu, dia tanpa segan silu menggunakan simbol Cina untuk melemparkan penghinaan kepada pemimpin negara.

Teresa dan rakan-rakannya hidup bebas dan menikmati kemakmuran ekonomi tetapi dalam video ini menggambarkan betapa teruknya hidup di Malaysia. Dia gambarkan rakyat sedang menderita dan dihimpit pemimpin kuku besi.

Tahukah Teresa, jika dia hidup di China, hendak cipta video begini ibarat menempah keranda, malah dia mungkin diusir pemerintah. Tahukah Teresa, jika dia dan rakan-rakannya hidup di Indonesia, dia tidak bebas walaupun untuk bercakap bahasa ibunda mereka secara terbuka, apatah lagi membuat video provokatif begini.

Ya, kita faham Teresa menang majoriti mencecah 50,000 undi di Parlimen Seputeh yang pengundinya 90% Cina. Mungkin dalam hati Teresa beranggapan, "lantaklah orang Melayu nak marah, bukan mereka yang beri undi kat aku" - tapi Teresa dan rakan-rakannya dalam DAP jangan memandang rendah sensitiviti orang Melayu secara keseluruhan.

Sebelum ini di Machang Bubok - juga kawasan majoriti Cina, rakan Teresa, Lee Khai Loon dengan angkuh menyumbat kangkung di mulut patung pemimpin. Kelakuan-kelakuan begini tidak akan terhenti, malah akan menjadi lebih hebat selepas ini.

Ya, mungkin Teresa dan rakan-rakan anggap ini sebagai propaganda politik, tetapi sebenarnya ia memberi konotasi negatif, ia memberi mesej yang cukup mendalam. Mereka seolah-olah menabur kebencian di sanubari orang Cina, tetapi pada masa sama mahu memberi gambaran betapa lekehnya pemimpin Melayu.

Teresa dan rakan-rakannya mungkin berjaya menyatukan orang Cina, tetapi mereka membuatkan kaum itu terpisah jauh dari entiti masyarakat Malaysia.

5 comments:

Anonymous said...

KALAU NEGARA NI TAK ADA UNDANG UNDANG, KITA TANGKAP TERSA KOK DAN MASUKKAN DIA DALAM TONGKANG, HANYUTKAN KE NEGARA CINA.

Anonymous said...

Betui lah kata Teresa mana ada kaum ini ditolong kerajaan, kena buat kerja sendiri. Yang Jahat ialah UMNO yg bolot semua, tipu dlm PRU sebagainya. Bolot tak apa, curi wang rakyat sudah sinonim dengan UMNO.

Anonymous said...

Malaysia Cina Punya : Ma Lai Sia, Melayu yang diberi betis selama ni, nak peha pula, makluklah bangsa lanun Bugis dari Makasar

teresa kok babi said...

Begini sekali kerajaan dihina, boleh lepas begitu saja? Sah, memang kerajaan lemah boleh biar kepala dipijak dan digenyeh oleh babi sial ni.

Anonymous said...

Yang peliknya ada bangsa sendiri tak terasa apa2 pun...malahan boleh pula kutuk balik Kerajaan dan UMNO.....???!!!

Post a Comment

Popular Posts