Strategi Kajang Serba Tak Jadi

Written By Panglima Harimau on 28 March 2014 | 11:32 AM

Ternyata Datin Seri Dr. Wan Azizah Ismail tidak memperolehi majoriti dua pertiga seperti yang dirancang oleh Lim Kit Siang dan ternyata majoriti yang perolehi juga berkurangan. Sengaja Kajang dipilih kerana suara orang Cina adalah besar. Politik perkauman, provokasi dan kecaman terhadap keputusan hakim dijadikan bahan berkempen dan memang dijangkakan hasilnya.

PROGRAM REFORMASI 2 yang berlaku serentak dengan program Selawat Perdana menjadi strategi dalam kempen ke Putrajaya. Ternyata sambutan orang ramai di Kajang sekitar 5,000 orang saja manakala sambutan di Putrajaya dikatakan mencecah 500,000 orang.

DI STADIUM KAJANG tiada kelibat Haji Hadi Awang, Mat Sabu, Mustafa Ali dan juga Tan Sri Khalid Ibrahim. Pada 1998, Reformasi 1 di lancarkan di Dataran Merdeka, ratusan ribu khalayak datang menyertai tetapi pelancaran Reformasi 2 sempena kempen PRK DUN Kajang jumlahnya jauh meleset.

REFORMASI 1 kerana Anwar dipecat daripada kerajaan dan Reformasi 2 terjadi kerana Anwar dihukum lima tahun penjara oleh Mahkamah Rayuan. Dari sudut strategi dan pengaruh ia memberi kesan terhadap masa depan politik Anwar dan perjuangannya.

GAGAL MENJADI calon kerana kes mahkamahnya dan menghantar Wan Azizah sebagai ganti lambang politik kroni dan simpati. Takdir diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan ke penjara juga; maka cita-cita ke Putrajaya akan gagal lagi.

TUJUAN mengadakan PRK DUN Kajang yang secara tidak demokratik ini ialah untuk membolehkan Anwar menjadikan Kajang Move sebagai usaha mencari pengaruh dan sokongan kerana kes mahkamahnya. Kalau 5,000 orang yang hadir dalam Reformasi 2, ternyata rancangan itu gagal.

KENAPA Haji Hadi, Mat Sabu, Mustafa dan Khalid tidak bersama dalam Reformasi 2? Ini memberi tafsiran baru terhadap gelombang yang dicetuskan oleh Anwar. Wan Azizah menang, adakah lagi yang masih berminat menggantikan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor kerana itu yang dihajatkan oleh Azmin.

KHALID IALAH PROKSI Wan Azizah dalam kemelut Khalid-Azmin yang sehingga kini tidak mampu dileraikan kerana ia terlalu peribadi. Wan Azizah hanya setakad wakil DUN Kajang saja, maka lonjakan ke Putrajaya yang di impikan oleh Anwar jauh untuk terjadi.

PELANCARAN Reformasi 2 di Kajang penuh dengan provokasi, Selawat Perdana di Putrajaya penuh dengan lafaz memuji Allah dan Rasulullah SAW, membina ukhuwah yang tinggi supaya umat Islam menjadi kuat. Tapi kenapa menimbulkan rasa irihati Khalid Samad, ahli Parlimen Shah Alam dengan melontarkan sindiran. Jawabnya "hatinya berpenyakit" bimbang dengan gelombang Selawat mula mendapat sambutan sedangkan gelombang Reformasi 2 semakin lesu dan layu.

2 comments:

Anonymous said...

Cuba bayangkan. Walaupun penduduk Kajang tahu Anwar kaki liwat, mempermainkan demokrasi ikut suka mak bapak dia dan segala macam perangai buruk mereka, tapi mereka ,masih mengundi PKR. Sebab apa? Sebab rakyat dah meluat dengan BN khususnya Najib dan KJ dan tahap meluat ini mengatasi segala-galanya.

Pengundi Kajang

Anonymous said...

Yang mengundi PR tu kebanyakannya kaum Cina, kaum Cina ni peduli ape pun dengan peliwat atau kaki zina. Mereka sendiri pun pergi kelab malam cari amoi pelacur, kemudian tutuh amoi jubor tak basuh tu, balik rumah berlakon macam takde ape yang berlaku pun. Yang Melayu pun jenis totok PR, kalau anwar liwat depan mereka pun mereka sanggup kata tu bukan anwar tapi orang lain yang pakai topeng berwajah anwar. Kebanyakan orang melayu kajang tak meluat dengan BN, buktinya BN tak kalah pun wang pertaruhan yang macam pembangang heboh2kan sebelum hari pengundian. Majoriti mereka turun lagi ada la, bukan nak berbangga. Tapi itulah kenyataan... peliwat al-juburi berkempen sebaik sahaja kerusi Kajang kosong, BN berkempen sebaik sahaja penamaan calon. Tempat yang dipilih pun dah tentu la memberikan kelebihan pada PKR, bukannya suruh ADUN letak jawatan kosong2 je...

Post a Comment

Popular Posts