@dapmalaysia Kalut

Written By Panglima Harimau on 27 July 2016 | 9:17 PM

KEKALUTAN timbul apabila Ketua Menteri, Lim Guan Eng berhadapan dengan dua tuduhan rasuah. Mereka sering mendesak kerajaan supaya menubuh suruhanjaya siasatan diraja, bercuti, letak jawatan dan pelbagai lagi apabila berlaku `kepincangan’ melibatkan parti komponen BN.

KINI malangnya DAP umpama mengata dulang paku serpih, mengata orang awak yang lebih atau ayam berkokok berderai-derai, tapi ekor sendiri bergelumang dengan tahi!

DAP Pulau Pinang masih menunggu persetujuan rakan sekutunya PKR dan PAN sebelum memutuskan untuk melaksanakan Pilihanraya Negeri(PRN). DAP sebagai parti yang menang besar pada PRU lalu tidak akan mengambil keputusan secara unilateral, terpaksa memberi masa secukupnya kepada sekutunya.

BAGAIMANA jika Guan Eng bertanding dalam PRN itu, kemudian didapati bersalah dan dihukum. Dia akan hilang kelayakan sebagai ADUN dan satu pilihan raya kecil pula terpaksa diadakan selepas itu.

SEKARANG ini DAP mahu ditonjolkan siapa sebagai Ketua Menteri, jika Guan Eng meletak jawatan hari ini. Jawabnya tidak ada calon boleh diketengahkan kalau tidak berlaku sebarang PRK. Nak tunggu PRU ke-14 lambat lagi; seawal-awalnya tahun depan.

SEBENARNYA Kerajaan DAP tidak terjejas jika Guan Eng meletak jawatan. Ramai lagi yang boleh memikul tanggungjawab sebagai Ketua Menteri kecuali jika beliau ada seseorang yang mahu ditonjolkan. Calon yang setia dan tidak `menikam dari belakang’.

TETAPI Kalau adakan PRN ia lebih membimbangkan pakatan DAP-PKR-PAN kerana akan berlaku pertembungan tiga atau empat penjuru melibatkan parti pakatan-BN-Pas-Bebas. Pas akan bertanding di setiap kerusi yang ditandingi sebelum ini malahan seluruh kerusi yang dimenangi oleh PKR dan UMNO.

Ada berani!

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts